Mostar

Most kao svjedok minulih vremena

Mostar, grad koji leži na rijeci Neretvi, gospodarsko je, kulturno, sveučilišno, prometno i turističko središte Hercegovine. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Most je glavni simbol Mostara, moglo bi se reći njegovo srce koje kuca stoljećima. Pjesnik i nobelovac Ivo Andrić napisao je "...Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, općenitiji od hramova. Svačiji i prema svakome jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo."

Mostarski most je pod zaštitom je UNESCO-a i predstavlja poveznicu između prošlosti i sadašnjosti, povezuje različite svjetove u različita vremena u povijesti. U današnje vrijeme, u lipnju i srpnju, na mostu se održava natjecanje u skokovima gdje oni najhrabriji mogu pokazati svoju odvažnost.

Šetnja Mostarom je zapravo šetnja kroz vrijeme. Tragovi prošlih vremena u ovom gradu vidljivi su na svakom koraku. Nalaze se jedni pored drugih, naslonjeni jedni na druge, isprepleteni u čudnoj i neponovljivoj simbiozi nevjerovatnih elemenata. Osim mosta, tu je i Kriva Ćuprija, kule Tara i Halebija iz 17. stoljeća, Sahat kula te nedavna atrakcija iz 2005. g - Statua Bruce Lee-a.


Itinerar izleta

Preporučeno vrijeme polaska je u 09:00 h. Do granice s BIH dolazi se za cca. 45 min, i za prelazak granice je obavezno dati na uvid putovnicu ili osobnu kartu. U Neumu, cca 1h nakon polaska je pauza za kavu u trajanju od 20ak min. Oko 11 h predviđen je dolazak na glavnu granicu s BIH, čije vrijeme prelaska ovisi o gustoći prometa. Do obližnjega mjesta Počitelja je tek 20ak min vožnje, gdje se može napraviti kratko razgledavanje grada. Dolaskom u Mostar oko 12h slijedi opet razgledavanje i ručak. Predviđeno vrijeme povratka za Dubrovnik je oko 16h, a dolazak je oko 18:15h.

Vrijeme trajanja: 09:00 – 18:15 h

Preporuka:

  • Putne isprave obavezne
  • Platežna valuta EURO i konvertibilna markaLuxury 4+1

Cijena

na upit

Zatražite ponudu

Mini van 8+1

Cijena

na upit

Zatražite ponudu

Sprinter 20+1

Cijena

na upit

Zatražite ponudu